Dumbbell set

Een dumbbell is een korte staaf (halter) waar losse gewichten aan kunnen worden bevestigd. Dumbbells, ook wel dumbells genoemd, worden gebruikt bij fitnesstraining, bodybuilding, krachttraining en powerlifting (powerliften). De term werd voor het eerst gebruikt in de 18e eeuw, waarschijnlijk voor een apparaat voor het oefenen van het luiden van kerkklokken.

Dit apparaat maakte geen geluid, en werd daarom dumb bell genoemd (Nederlands stomme klok). Er zijn ook dumbbells met een vast gewicht. Dit zijn vaak de goedkopere lichte gewichten, bedoeld voor lichte training of dure metalen gewichten, die in een sportschool gebruikt worden. Vaak zijn er een hele reeks dumbbells van verschillend gewicht aanwezig in een sportschool zodat men geen tijd hoeft te verspillen aan het verwisselen van de gewichtschijven. Een lange halter voor het gebruik met twee handen wordt een barbell genoemd.

Trainen met een dumbell set

Serieuze toenames in kracht en massa kunnen worden bereikt door het trainen met een dumbell set. We durven zelfs te zeggen dat wanneer men maximale kracht en massa door hypertrofie wilt verkrijgen, men er altijd voor dient te zorgen dat het trainen met dumbells onderdeel wordt van de vaste trainingsroutine.

dumbellsEen studie welke de zenuwgeleiding en spieren onderzoekt door middel van de EMG activiteit, heeft de EMG activiteiten van de borst, tricpes en biceps vergeleken bij het bankdrukken met een halterstang, smith machine en dumbells (dumbbell bench press). De resultaten van de borst en triceps lagen bij het bankdrukken met de halterstang en dumbells nagenoeg gelijk, MAAR: de biceps activiteit was bij het trainen met de dumbells aanzienlijk hoger! Waarom? Simpel, training met dumbells vraagt een vele hogere mate van stabiliseren om de onbalans op te vangen. Doordat je meer dient te stabiliseren, worden er dus veel meer spiervezels geactiveerd waardoor je sterker en groter wordt dan wanneer je alleen met halterstangen zou trainen!

dumbellsHet tweede grote voordeel is dat het trainen met dumbells je dwingt unilateraal te trainen. Als bijvoorbeeld je linkerzijde beduidend zwakker is dan je rechterzijde, kan je dit niet compenseren door de rechterzijde harder te laten werken. Dit is bij dumbell training namelijk niet mogelijk, terwijl je lichaam dit wel automatisch zal doen bij het trainen met halterstangen. Daarom zijn dumbells de ideale manier om de onbalans in je lichaam weg te trainen en om ervoor te zorgen dat zowel je linker- als rechterzijde even sterk zullen worden.

Dumbell set kopen bij Gorilla Sports

Wil je goed trainen? Koop dan vandaag je dumbell set nog bij Gorilla Sports.